Datorită faptului că procesul de elaborare a Planului de Egalitate de Gen a fost unul laborios și pentru că, odată cu asumarea acestui demers, ne-am propus să facilităm proceselor altor instituții/ organizații care vor să aducă mai multă egalitate în rândul angajaților și comunităților lor, vom prezenta în continuare etapele de elaborare și metodologiile pe care le-am folosit, precum și alte resurse pe care le-am găsit utile.
UEFISCDI crede că schimbările sistemice se pot produce doar prin astfel de demersuri, în care resursele și lecțiile învățate sunt puse la dispoziția celor care pot beneficia de ele. Egalitatea de gen este un subiect important în comunitatea de Cercetare-Dezvoltare-Inovare (CDI), iar Planurile de Egalitate de Gen sunt un prim pas prin care putem asigura un mediu incluziv, echitabil și prosper.
O analiză internă, în cadrul instituției, care a urmărit mai multe direcții de acțiune și care, prin intermediul mai multor instrumente (interviuri cu angajați, analize, colectare de date) își propunea să identifice aspectele instituționale care puteau fi adresate în cadrul Planului De Egalitate de Gen.
O analiză externă a cadrului legislativ național (pentru a identifica limitările legale) și a ecosistemului de inovare (pentru a identifica actorii care ne pot sprijini în proces).
În urma colectării și analizării datelor din cele două rapoarte (analiza internă și externă) și folosind ghidul pentru design-ul unui plan de egalitate de gen furnizat de partenerii din proiectul CALIPER au fost elaborate o serie de strategii care propuneau măsuri concrete care să vizeze dimensiunea de gen în mai multe direcții: Resurse Umane (Proces de recrutare și selecție, Condiții de muncă și reconcilierea vieții de familie cu profesia, Progres în carieră), Hărțuire morală și sexuală, Guvernanță instituțională, Comunicare instituțională, Finanțarea cercetării, Ecosistem de inovare).
Acțiunile ce urmau să stea la baza viitorului Plan de Egalitate de Gen al UEFISCDI au fost testate, pentru a putea fi îmbunătățite cu actori din ecosistemul de CDI în cadrul a două întâlniri.
Ulterior acestor serii de întâlniri, măsurile au fost adaptate conform sugestiilor primite și au fost prezentate managementului UEFISCDI, pentru a fi discutate și aprobate.
Finalizarea Planului de Egalitate de Gen a presupus transformarea măsurilor discutate în acțiuni concrete și detaliate (indicatori, timp de implementare, măsuri de evaluare), dezvoltarea documentului, aprobarea, semnarea acestuia de către conducerea UEFISCDI și publicarea online.
Realizarea metodologiei de monitorizare și evaluarea a Planului de Egalitate de Gen
Diseminarea Planului de Egalitate de Gen în rândul angajaților UEFISCDI și explicarea măsurilor propuse și a pașilor următori
Prezentarea Planului de Egalitate de Gen într-un eveniment public dedicat partenerilor UEFISCDI (înregistrare disponibilă AICI)